Klimatfasta header

Material & Inspiration

På den här sidan hittar du inspiration och material som du kan ladda ner och använda dig av.

Sociala Medier

Visa att du eller din församling är med och klimatfastar genom att lägga upp en ny profilbild på din Facebooksida och Instagramprofil. Använd gärna hashtaggen #klimatfasta när du skriver i sociala medier.

Bilder för Instagram

Ekoteologi & Equmeniakyrkans klimatarbete

Ekoteologi handlar om hur vi formulerar vår kristna tro i relation till Guds skapelse, omsorgen om medmänniskan och den klimatkris som blir allt mer förödande? Detta är också grunden för vår klimatfasta.

Ekoteologi, texter och lästips >

Dokument – Fred, klimat och hållbarhet >

Inspiration på Brobygge.se

På nätverket Brobygges webbplats hittar du bland annat en podd och en samtalsguide som passar för fastan. Här finns även tips och inspiration!

Till Brobyggewebben

Equmenias klimatbingo & 40 dagar för klimatet med scouterna

På Equmenias webb finns tips för dig som vill veta mer om scoutsatsningen 40 dagar för klimatet och klimatbingot. Inspiration för både yngre och äldre!

Till Equmenias webbplats

Gudstjänstwebben

På gudstjänstwebben finns det material som är till hjälp inför planering av årets alla gudstjänster och andakter.

Till Gudstjänstswebben >

Predikningar, andakter & bibelstudier

Kopplat till Klimatfastan bidrar flera av våra pastorer, diakoner och teologer med betraktelser, andakter med mera. Du hittar många av dem på sidan Tänkvärt. De fungerar bra som andakter för dig själv eller i en grupp. Du hittar också material för gudstjänster på gudstjänstwebben.

Klimatteologi_Diakonia (pdf) – Diakonia har gett sju teologer fria händer att skriva varsin text om skuld, förlåtelse och befrielse i förhållande till klimatkrisen.

Bibelstudie: Gud är grön (pdf) – Bibelstudie av Jenny Dobers kring ansvar och kristet hopp i klimatorons tid.

Klimatpredikan (pdf) – Åke Jonssons predikan till Jakobsbergs församling under en temagudstjänst om klimatet nov 2018.

Andaktsmaterial kring klimatet (pdf) – Två andakter kring klimatet skrivna av Anneli Sandberg, Tingvallakyrkan Karlstad.

Tänkvärt (pdf) – Ladda hem texterna under ”Tänkvärt” samlade i ett dokument.

Reflektionsvandring-Klimatfastan – Reflektioner vid Klimatfastans inledning som kan göras under en kortare vandring eller på annat sätt.

Inspiration från församlingar

Fasta för Guds skull – Kompletterande material till tre temagudstjänster i Equmeniakyrkan Fiskebäck. Fördjupning och underlag för samtal i grupp och enskild eftertanke.

Fastehäften: Equmeniakyrkan i Kaxholmen har tagit fram häften inför fastan att använda sig av. Bra inspiration!
Till Equmeniakyrkan i Kaxholmen

Länktips

Sveriges Kristna Råds klimatarbete

Living lent

Metodistkyrkans klimatarbete i Storbritannien

Affischer

Var sparsam med att trycka upp material under klimatfastan och tänk på att skriva ut dubbelsidigt så långt det är lämpligt. Nedan kan du ladda ner en affisch som du kan skriva ut i storlek A3 eller A4. Häng upp den på kyrktorget och visa att din församling deltar i klimatfastan.

Logotyper

Filen nedan innehåller klimatfastans logotyper i formaten .png och .eps. Ladda hem, packa upp och använd i församlingens nyhetsblad, på bildskärmar och för de inlägg ni gör i sociala medier.

Foton

Vi använder oss främst av dessa två foton i årets klimatfasta. De är fria att använda i alla sammanhang. Klicka upp bilden, högerklicka och välj ”Spara länk som”.