Tallrik med mat

Mat

Ett mål mat är inte bara ett mål mat. Det som finns på din tallrik kommer någonstans ifrån och har lämnat avtryck på vägen till din tallrik. Vissa avtryck är positiva: det kan ha bidragit till biologisk mångfald, öppna landskap, en levande landsbygd och stärkt en svensk matförsörjning. Andra avtryck är negativa: maten kan ha finansierat skövling av regnskog, ökat antibiotikaresistensen, bidragit till erosion och utrotning av pollinerare.

Vårt val av mat är ett mycket större val. Det är inte heller lätt att alltid veta vad som är det bästa valet. Det är inte heller säkert att det val som är bäst i ett sammanhang är det i ett annat. Vi behöver alltså lära oss mer. Vi måste reflektera och vända och vrida. Vi behöver varandra.

Några viktiga steg är att kraftfullt minska vårt matsvinn, äta mer vegetabilier och välja livsmedel efter säsong. Under fastan väljer vi därför det som i Sverige är en klimatvänlig och hållbar kost som är framtagen med omsorg om naturen, djuren och odlingslandskapet. Det betyder en inriktning på mer vegetariskt, ekologiskt hållbart, svenskt och närproducerat.

Tips inför klimatfastan

Drick upp kaffet

Svenskarna häller ut en tredjedel av det kaffe de brygger. Så onödigt! Ett sätt att minska detta är att bara göra så mycket kaffe som du kommer att dricka upp eller välj halv kopp på jobbets kaffemaskin. Eller kanske avstå helt under fastan.

Handla lokalt

Gå med i och handla mat från din lokala rekoring. En inköpsgemenskap där man handlar direkt från mindre lokala producenter.

Plantera någonting

Plantera någonting som du kan skörda i sommar och kanske ha på matbordet.