Material & inspiration

Nedan hittar du inspiration och material som du kan ladda ner och använda dig av.

Sociala Medier

Visa att du eller din församling är med och klimatfastar genom att lägga upp en ny profilbild på din Facebooksida och Instagramprofil. Använd gärna hashtaggen #klimatfasta när du skriver i sociala medier.

Bilder för Instagram

Ekoteologi & Equmeniakyrkans klimatarbete

Ekoteologi handlar om hur vi formulerar vår kristna tro i relation till Guds skapelse, omsorgen om medmänniskan och den klimatkris som blir allt mer förödande? Detta är också grunden för vår klimatfasta.

Ekoteologi, texter och lästips >

Dokument – Fred, klimat och hållbarhet >

Gudstjänstwebben

På Equmeniakyrkans gudstjänstwebb finns det varje söndag under fastan en reflektion över hur man kan se på söndagens tema/texter i förhållande till klimatfastan. Dessa reflektioner/kommentarer skrivs av Arne Fritzson och Åke Jonsson.

På gudstjänstwebben finns det även annat material som är till hjälp inför planering av årets alla gudstjänster och andakter.

Till Gudstjänstswebben >

Predikningar, andakter & bibelstudier

Kopplat till Klimatfastan bidrar flera av våra pastorer, diakoner och teologer med betraktelser, andakter med mera. Du hittar många av dem på sidan Tänkvärt. De fungerar bra som andakter för dig själv eller i en grupp. Du hittar också material för gudstjänster på gudstjänstwebben.

Bibelstudie: Gud är grön (pdf) – Bibelstudie av Jenny Dobers kring ansvar och kristet hopp i klimatorons tid.

Klimatpredikan (pdf) – Åke Jonssons predikan till Jakobsbergs församling under en temagudstjänst om klimatet nov 2018.

Andaktsmaterial kring klimatet (pdf) – Två andakter kring klimatet skrivna av Anneli Sandberg, Tingvallakyrkan Karlstad.

Tänkvärt (pdf) – Ladda hem texterna under ”Tänkvärt” samlade i ett dokument.

Reflektionsvandring-Klimatfastan-2019 – Reflektioner vid Klimatfastans inledning som kan göras under en kortare vandring eller på annat sätt.

Inspiration

Fastekalender.pdf – skapad av Tingvallakyrkan som inspiration till sina medlemmar.

Fasta för Guds skull – Kompletterande material till tre temagudstjänster i Equmeniakyrkan Fiskebäck. Fördjupning och underlag för samtal i grupp och enskild eftertanke.

Affischer

Var sparsam med att trycka upp material under klimatfastan och tänk på att skriva ut dubbelsidigt så långt det är lämpligt. Nedan kan du ladda ner en affisch som du kan skriva ut i storlek A3 eller A4. Häng upp den på kyrktorget och visa att din församling deltar i klimatfastan.

klimatfasta-affisch-A3A4 (pdf)

kladbytardag-affisch-A3A4 (pdf)

Logotyper

Filen nedan innehåller klimatfastans logotyper i formaten .png och .eps. Ladda hem, packa upp och använd i församlingens nyhetsblad, på bildskärmar och för de inlägg ni gör i sociala medier.

klimatfasta-logotyper.zip

Foton

Vi använder oss främst av dessa två foton i årets klimatfasta. De är fria att använda i alla sammanhang. Högerklicka på bilden och välj ”Spara länk som”.

SkogSkog med man som springer

FAQ

Du har kanske många frågor kring klimatfasta. Vi har sammanställt de vanligaste frågorna kring klimatfastan i pdfen du kan ladda ner nedan. Saknar du svar på någon fråga, maila gärna till info@equmeniakyrkan.se

Kommer snart