Tron ger oss ett ansvar för livet

Flera texter i bibeln beskriver skapelseundret och Paulus har lämnat många vittnesbörd om skapelsens mångfald och om hur vatten, luft och andra faktorer samspelar till att uppehålla den biologiska mångfalden.

Regn i en grön lummig trädgård

Men ändå gav han vittnesbörd om att han finns, genom allt gott som han gör. Från himlen har han gett er regn och skördetider, han har mättat er och fyllt era hjärtan med glädje.

Apostlagärningarna 14:17

Flera texter i bibeln beskriver skapelseundret och Paulus säger i Apg 14 att Han har lämnat många vittnesbörd om att han gör gott.

Vittnesbörd om skapelsens mångfald och om hur vatten, luft och andra faktorer samspelar till att uppehålla den biologiska mångfalden.

Det är detta vi har att förhålla oss till, att glädjas åt, att förundras över, men också att hantera ansvarsfullt och med respekt. Livet som finns vid vår sida är våra ”medskapelser”, framsprungna ur miljontals år av genetisk modifiering som vi med ett religiöst perspektiv också finner en gudomlig mening i. ”Gud såg att det var mycket gott” (1Mos 1:31). Tron ger oss ett ansvar för livet och ett sammanhang med allt levande.

De växter och djur som påverkas av global uppvärmning är våra ”medskapelser”, liv att respektera och vårda. Det utsatta livet kan vara andra varelser på jorden som vi hotar genom vår livsstil. Utsattheten finns också hos våra medmänniskor. De som vi inte värderar högt i vårt samhälle, de som vi vill ska lämna vår samhällsgemenskap, de som tvingas fly på grund av klimatförändringar, de som inte har samma rätt som vi till samhällets omsorg eller de som på andra sätt lämnas åt sidan.

Att leva i Jesu efterföljd är utmanade. Jesus säger: Det som ni har gjort mot dessa minsta, det har ni gjort mot mig och det ni inte har gjort… – det har ni inte heller gjort mot mig.

Kan det bli tydligare än så?

Råd – Hjälp mångfalden på traven

Gör din trädgård till ett hem för såväl djur som växter genom att ha olika typer av bärträd, buskar och skuggtåliga växter. En mångfald av växter gör att många olika djurarter trivs i trädgården.

Några tips:
Lämna vedhögar i en vrå för att tilltala insekter, spindlar, mossor, svampar och lavar.
En stenhög lockar till sig småkryp.
En hög med ris och löv, trädgårdskompost, lockar till sig igelkottar, grod- och kräldjur.
En damm lockar till sig vattenlevande djur.

Bibeltext hämtad från Bibeln.se, Copyright Svenska Bibelsällskapet