Närbild på en cykel

Resor

När vi reser får vi upptäcka världen och oss själva. Vi får knyta vänskapsband, skapa nya relationer och världen blir lite mindre och lite större. För vissa är resan ett arbetsredskap medan det för andra är en lyx och paus i vardagen.

Människan mår bra av bredare horisonter och att hamna hos det som är främmande. Problemet med resandet, i vilket fall det som är beroende av fossila bränslen, är utsläppen. Varje människa har en budget i form av hur mycket utsläpp den kan göra som vår jord kan ta hand om. Den här koldioxidbudgeten är inte särskilt stor. Den försvinner snabbt med en weekend i London, många bilresor eller en semester i Thailand. Därför behöver vi tänka igenom och många gånger tänka om hur och varför vi reser. Människan mår bra av att resa – men det kan inte ske på bekostnad av vårt klimat.

I Equmeniakyrkans resepolicy betonas vikten av att alltid i första hand välja kollektiva kommunikationer. Under klimatfastan skärps detta genom att all personal avstår från resor och transportmedel som använder fossila bränslen som flyg, bil och båt. Vissa undantag kan dock vara nödvändiga.

I samband med den pandemi vi lever i är det såklart viktigt att alla resor också görs på ett smittsäkert sätt och att ta in det i beräkningen.

Tips inför klimatfastan

Res som en tjej

Vilka reser klimatsmartast i Sverige? Jo, kvinnorna. De flyger hälften så mycket som männen och åker 30 procent mindre bil. Tjejerna har också åkt mer kollektivt och damerna har cyklat mest, men på den fronten verkar männen äntligen ha kommit i kapp.

Cykla till jobbet

Om du har lagom långt till jobbet så är en cykeltur fantastiskt bra både för miljön och vardagsmotionen. Oavsett om du cyklar varje eller varannan dag gör det stor skillnad. Kanske kan ni införa till exempel ”Cykeltorsdag” där fler på jobbet eller skolan hänger på. Då kan ni också passa på att gå i träningskläder hela dagen.

Åk gemensamt

Vi vet alla att samåkning och att åka kollektivt har stor positiv påverkan på miljön. Kanske är det ett bra tillfälle att ta tag i det där att prata ihop er några stycken och åka tillsammans till jobbet? Under pandemin är det viktigt att resandet sker på ett smittsäkert sätt – så tänk på det när du gör dina resval.

Klimatkompensera mera!

Det är klart att för klimatet är den bästa flygresan eller bilresan den som inte görs. Equmeniakyrkan har en resepolicy som tydligt anger att vi ska välja kollektiva transporter så långt som möjligt och att vi aktivt skall sträva efter att sänka våra klimatavtryck. Om man nu ändå behöver resa med flyg, bil, eller båt med icke-förnybara bränslen så kan man enkelt klimatkompensera med Equmeniakyrkans hjälp. Och under pandemi är det såklart viktigt att följa de restriktioner och rekommendationer som finns kring resande. Läs mer här.