Klädställning

Konsumtion

Världen är inte oändlig. Världens resurser är inte oändliga. Samtidigt skulle världen kunna fungera som ett kretslopp där det vi konsumerar idag också omvandlas till nya resurser att konsumera i framtiden.

Problemet är att vi i Sverige idag lever över jordens resurser. Vi har svårt att stå emot att köpa den där nya tröjan, att uppgradera mobilen och att renovera köket med jämna mellanrum. Det ger oss en tillfredställelse i stunden och kanske en känsla av status bland våra vänner. Samtidigt tröttnar vi ofta på den där tröjan ganska fort, det kommer snart en ny telefon med lite större skärm och köksön var inte så praktisk ändå.

Vi skulle behöva se på våra saker och på hur vi konsumerar på ett annat sätt. Att använda saker längre, handla mer second hand och laga det som går sönder är både roligt, utvecklande och vettigt för klimatet. Vi kan bli mindre av slutkonsumenter som bara producerar växande sopberg och mer som delar i ett kretslopp.

Under Equmeniakyrkans klimatfasta uppmärksammar vi vår konsumtions miljöbelastning och uppmuntrar till inköp på second hand, återvinning och delande.

Tips inför klimatfastan

Snåla som en smålänning

Låter det deppigt att snåla? Tvärtom, det är en lyckoinvestering. Forskning visar att människor som drar ned på överflödig konsumtion, efter att ha fått sina grundläggande behov tillfredsställda, känner sig lyckligare. Och just nu slösar den rika befolkningen så mycket med planetens resurser att vi riskerar klimatkaos.

Om nu myten om smålänningarna vore sann så är det dags att inspireras av deras sparsamhet. Så börja snåla. Med prylar. Med el. Med kläder du ändå blir less på nästa år.

Sopsortera allt!

Kanske sopsorterar du det mesta men slarvar ibland? Låt fastan bli en tid då du sköter sorteringen exemplariskt.

Låna!

Är du i behov av ett verktyg eller en maskin? Det är ju onödigt att alla ska köpa en varsin vinkelslip som de sällan använder. Våga fråga om att få låna istället! Skriv en efterlysning i sociala medier.