Tänkvärt

På den här sidan delar vi bibelord och personliga betraktelser och tankar kring klimatfastan.

Texterna är skrivna av Magnus Apelqvist, Anna Ardin, Alf Bergstrand, Per Bergström, Henric Götefelt, Petter Jakobsson, Åke Jonsson, Elsa Kärnsund, Sara Löfstedt, Hans Månsson, Arne Mörnerud, Inger o Göran Rådö, Anneli Sandberg, Andreas Sköldmark, Göran Strömner, Ida Tonnvik, Johannes Widlund.

Många av de avslutande råden i texterna är med tillåtelse hämtade från Naturskyddsföreningen där du kan hitta fler råd och klimatsmarta idéer.

Vikta handdukar

Men är vi barn, då är vi också arvingar

När min farmor för några år sedan flyttade från sitt stora hus till en mindre lägenhet fick jag ärva några av hennes gamla, hemvävda, diskhanddukar. Manglade och med broderade initialer.
13 februari, 2019/av jockeeriksson

Vi beskär kronan för att det ska bli mer frukt

Jag deltog i en kursdag om fruktträdsbeskärning en gång. Trädgårdsmästaren sa: ”Vi beskär kronan  på alla skott av grönska för att det inte skall vara balans mellan krona och rot. Det gör att det blir ett överskott av kraft från roten som kommer att leda till ökad fruktsättning.”
13 februari, 2019/av jockeeriksson
Man som står i solsken från Gud

Bär då sådan frukt som hör till omvändelsen

Vi är kallade att vända om från alla handlingar och tankar som inte ärar Gud eller är i linje med Hans hjärta. Ofta talar vi om omvändelse som något tungt, och visst är det så att det kan göra ont att bli viss om sin synd. ”Det går ej utan smärta att bli så genomfrälst” som det beskrivs i den gamla psalmen.
13 februari, 2019/av jockeeriksson
Säd i motljus

En åker som får rikligt med regn

Att dag efter dag se solen vandra över en molnfri himmel från morgon till kväll, och känna dess värmande energi penetrera huden – det är till att börja med en njutning, men övergår förvånansvärt snabbt till brännande oro.
13 februari, 2019/av jockeeriksson
Solvarm tallskog i motljus

Fasta – att hålla balansen

Kevin levde ett liv i yttersta enkelhet som eremit i en irländsk skog. Hans enkla liv fick honom att komma nära naturen och djuren. En förebild för oss som söker en närmare relation med allt levande och med Gud – eller?
13 februari, 2019/av jockeeriksson
Havet och strand med fåglar som flyger

Och jag såg en ny himmel och en ny jord

Det känns så konstigt att havet inte skulle finnas i en perfekt värld. Havet är absolut en del av min bild av paradiset. Klippor och vikar, valar och maneter. Paddeltag över vågorna eller ett bad i klart kallt vatten, är delar av min bild av det goda livet.
13 februari, 2019/av jockeeriksson
Nybakt bröd

Människosonens dom

Människan är framme vid någon slags räkenskapsdag. Hur har ni levt egentligen? Idag fastnar jag vid den praktiska kärleken. Här liksom på flera andra ställen i evangelierna så är det i handling som man visar att man älskar någon.
13 februari, 2019/av jockeeriksson
Sparv på ett bord

Sparven

Vi satt fyra personer vid matbordet när en gråsparv hoppade in i stugan genom den öppna dörren. Fågelskådare som jag är hade den min fulla uppmärksamhet, det händer ju inte ofta att en fågel närmar sig på det sättet.
13 februari, 2019/av jockeeriksson
Soluppgång över ett gult fält

Gud såg att allt som han hade gjort var mycket gott

Kanske Gud liksom vi tvekar om hur gott det står till på planeten Jorden just nu. Jorden är ju den enda plats där vi vet att Skapelsen funderar på sig själv, och människan verkar mer vara ett sätt för planeten att vara, än en separat varelse tillagd till naturen.
13 februari, 2019/av jockeeriksson
Yxa med rött skaft i en huggkubbe

Folket frågade honom: Vad skall vi då göra?

En reflektion var att jag nog borde köpa en riktig snål diesel nästa gång jag bytte bil. Det var allt. Ingen annan reaktion. Inga andra livsförändringar. Jag hade just blivit uppmärksammad på det allvarligaste hotet mot mänsklighetens existens, men gjorde egentligen ingenting!
13 februari, 2019/av jockeeriksson
Spadar i trädsgårdsland

Sök först Guds rike och hans rättfärdighet

Att fasta är som att rensa i trädgårdslandet. Somligt måste bort för att det som är tänkt ska kunna få ljus och näring och växa sig starkt. Många av oss lever alltför välfyllda och splittrade liv. Det vi innerst inne vet är riktigt och viktigt hamnar lätt i skymundan av annat.
1 mars, 2019/av jockeeriksson
Körsbärsblom mot en blå himmel

Om någon är i Kristus är skapelsen ny

Bibel 2000 lägger till verbet "är "två gånger och ett underförstått nytt subjekt "han" eller "hon". Då blir innebörden "om någon är i Kristus är han/hon en ny skapelse" eller "den som är i Kristus är en ny skapelse". Det är en tolkning av versen i subjektiv anda.
1 mars, 2019/av jockeeriksson
Vattenfall

Herren Gud tog människan och satte henne i Edens trädgård att bruka och vårda den

Under årtusenden har människan levt här på jorden och brukat och vårdat den på ett sätt som inte äventyrat kommande generationers livsmöjligheter. Så är det inte längre.
1 mars, 2019/av jockeeriksson
Lite båt på havet en stjärnklar natt

Herrens ord kom till Jona: ”Bege dig till Nineve”

Under 700-talet före Kristus blev Nineve det Assyriska imperiets huvudstad. Kungens palats var vräkigt "utan motstycke", de uppförde en enorm mur för att stänga ut människor, stänga in rikedomar och kastade skräpet utanför.
1 mars, 2019/av jockeeriksson
Mycket folk i ett shoppingcenter

Låt er förvandlas genom förnyelsen av era tankar

Vi lever i ett samhälle där nästan allt går ut på att konsumera. Vi ska köpa nya kläder, nya telefoner och nya möbler så ofta som möjligt.
1 mars, 2019/av jockeeriksson
Regn i en grön lummig trädgård

Tron ger oss ett ansvar för livet

Flera texter i bibeln beskriver skapelseundret och Paulus har lämnat många vittnesbörd om skapelsens mångfald och om hur vatten, luft och andra faktorer samspelar till att uppehålla den biologiska mångfalden.
1 mars, 2019/av jockeeriksson
Händer som håller en grön planta

Ibland stöter man på människor med gröna fingrar

Var de än drar fram verkar allt slå ut i blom och den ledsna krukväxten man själv inte har lyckats med verkar sträcka på sig lite extra bara för att personen kommer in i rummet.
1 mars, 2019/av jockeeriksson